Dat met een vliegtuig de oceaan oversteken niet zo goed is voor het milieu dat weten we onderhand wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat de mode-industrie een grotere bijdrage levert aan de C02 uitstoot dan de lucht- en zeevaart industrie bij elkaar. En dan is de mode-industrie ook nog eens verantwoordelijk voor watertekorten wereldwijd en het vervuilen van de oceaan met micro-plastic.
De opkomst van de fastfashionindustrie resulteerde in een cultuur waarin het heel normaal is geworden om veel kleding te kopen en weg te gooien, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Het is super zonde een goed kledingstuk af te schrijven en ook helemaal niet nodig. Bovendien is dit niet erg duurzaam. Wil jij weten hoe je jouw kleding collectie kunt verduurzamen, maar er nog steeds elke dag leuk uit kan zien? Lees hier hoe je een duurzame kleding collectie onderhoudt!
1. Shop Je Kleding Tweedehands
Tweedehands kledingwinkels zijn al jarenlang niet meer de stoffige winkels waar een muffe geur hangt en enkel outfits geschikt voor je oma’s kledingkast hangen. Eigenaars van tweedehands winkels zijn modieus, selectief en bieden kledingstukken aan waarvan zij weten dat het gaat verkopen. Kortom, tegenwoordig is een tweedehands kledingwinkel de plek om een uniek en duurzaam kledingstuk te vinden. En dat vaak ook nog voor een leuke prijs! Op deze website vind je een overzicht van alle tweedehands kledingwinkels in Nederland.
2. Ruil Kleding Met Vrienden
Vorig jaar organiseerde een van mijn vrienden een grote kledingruil bij hem thuis. Iedereen mocht kledingstukken die hij of zij niet meer droeg meenemen en we hebben zelf een prijsje bedacht om kledingstukken aan elkaar te verkopen. Ook namen we allemaal veganistische hapjes en wat alcoholische versnaperingen mee. Een kledingruil is super gezellig, en je scoort zonder een grote impact een nieuwe outfit.
3. Koop Duurzame Kledingmerken
Als resultaat van alle kritiek op de mode-industrie schieten er allerlei fashion brands met oog voor duurzaamheid uit de grond. Deze kledingstukken worden eerlijk geproduceerd met leefbare omstandigheden voor de werkers en een minimale impact op het milieu. Good on you heeft een applicatie gemaakt waar je alle duurzame fashion brands kunt vinden. Op Kouwekleren vind je een overzicht van alle fair fashion webwinkels in Nederland.
4. Huur Kleding
Weet je nog dat we vroeger naar de videowinkel mochten om een videoband te huren, deze te bekijken en vervolgens terug te brengen? Dit kan nu ook met kleding! Bij kledingbibliotheek Lena bepaal je zelf met een bedrag naar keuze welke kleding je mag lenen. Je zit niet vast aan een maandelijks bedrag, want je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je kleding wilt lenen. Het assortiment bestaat uit allerlei mooie vintage outfits, opkomende designer merken en fair fashion items. Kleding huren is echt ideaal als je een speciale aangelegenheid hebt waar je unieke outfit voor wilt hebben.
5. Restyle Je Kledingkast
Ben jij handig met naald en draad? Probeer met jouw skills je kledingkast een nieuwe stijl te geven. Je kunt bijvoorbeeld twee kledingstukken aan elkaar naaien voor een nieuwe outfit. Mocht je geen naai skills hebben kan je ook van een jeans een shorts maken of van een jurk een crop top, hiervoor hoef je alleen overweg te kunnen met een schaar. Bovendien zijn er tegenwoordig ook overal toffe kledinglabels en opstrijk patches te verkrijgen die makkelijk te bevestigen zijn op kleding waarmee je je kleding makkelijk restyled.
6. Doneer Of Verkoop Je Kleding
Help anderen aan een duurzame kleding collectie en doneer je kleding aan de kringloop of verkoop je kleding online. Naast dat het jou ook iets kan opleveren, geef je op deze manier een tweede leven aan kledingstukken die je niet meer zoveel draagt. Vind via kringloop info een kringloop bij jou in de buurt of zoek een kledingcontainer in je omgeving met Sympany. Het platform om je kleding gemakkelijk te verkopen aan andere fashionista’s is Vinted.
7. Beperk De Inhoud Van Je Kast
Probeer de inhoud van je kast te beperken. Dit kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld werken onder het één erin, één eruit principe of een maximum stellen voor het kopen van nieuwe kledingstukken binnen een bepaalde periode. Ook kan je jezelf een budget geven binnen een bepaald tijdsbestek. Nog een populaire manier om je kleding collectie te beperken is een capsule garderobe, waarin je in een vastgestelde periode een maximum aantal kledingstukken kiest dat je mag dragen. De rest berg je op. Tegen de tijd dat je de kledingstukken tevoorschijn haalt voelen deze items als nieuw.
8. Was Je Kleding Beter
Kleding weggooien omdat het niet meer in goede staat is is onnodig, mits je je collectie duurzaam wast. Was je kleding zo min mogelijk en op een lage temperatuur met duurzaam wasmiddel. Spaar je was op zodat je een volle trommel hebt, dat bespaart water en zo komt er minder micro-plastic vrij tijdens een wasbeurt. Probeer het gebruik van een droger ten alle tijden te vermijden. Hang je kleding op in de badkamer wanneer je onder de douche staat, dat scheelt je weer een bezoekje aan de stomerij.
9. Ga Mee Met De Tijd
Probeer kledingstukken aan te schaffen die lang mee kunnen en niet zomaar uit de mode gaan. Zo gaat je kleding langer mee. Mocht je onverhoopt tegen een uniek item aanlopen waar je op slag verliefd op bent geworden, slaap er dan eerst een nachtje of twee over voordat je het kledingstuk toevoegt aan je collectie. Misschien ben je die must-have tegen die tijd alweer vergeten of is het bij nader inzien toch niet zo’n leuk item.
10. Maak Een Verlanglijstje
Sla fashion inspiratie dat je tegenkomt op het internet op in een apart mapje genaamd ‘verlanglijstje’. Kijk hier zo af en toe eens naar. De kans is vrij groot dat er items zijn die afvallen of juist blijven staan op je verlanglijst. Op deze manier maak je bij de volgende aankoop een bewustere keuze en bespaar je jezelf een miskoop.